Domáci kefír

10 min

čas prípravy

34 hod

celkový čas

Ingrediencie

  • 1 liter čerstvého mlieka
  • 1 polievková lyžica kefírových zŕn

Príprava

  1. Ohrejte mlieko na teplotu približne 20-25°C.
  2. Pridajte kefírové zrná do mlieka a premiešajte.
  3. Zakryte nádobu gázou a nechajte fermentovať na teplom mieste 24 hodín.
  4. Po fermentácii kefír preceďte cez sitko a odstráňte kefírové zrná.
  5. Uložte kefír do chladničky na vychladenie a vychutnajte si ho čerstvý.

Výživové hodnoty
Kefír obsahuje množstvo prospešných živých baktérií a kvasiniek, ktoré pomáhajú pri trávení a podporujú zdravú črevnú flóru. Okrem toho poskytuje vitamíny B a D, ktoré prispievajú k zdraviu kostí a imunite. Kefír má prirodzenú, jemne kyslú chuť, ktorá je osviežujúca a ľahko stráviteľná.

Zdravotné benefity
Tento domáci kefír je skvelým zdrojom probiotík, ktoré pomáhajú zlepšovať trávenie a posilňujú imunitný systém. Kefír z čerstvého mlieka je vhodný pre ľudí, ktorí hľadajú prírodnú alternatívu ku komerčným fermentovaným nápojom, plnú chutí a výživných látok.

Zdieľať

Recepty Mohlo by vás tiež zaujímať